Loonse inwoners: wel nieuwe Wetering, maar geen hostel in oude klooster
LOON OP ZAND – De plannen voor een hostel in het oude klooster stuiten op toenemend verzet in Loon op Zand. Veel inwoners zien zo’n jeugdhotel in hun dorp absoluut niet zitten.
Nico Snels 08-05-20, 19:00 Bron: BD
Dat bleek donderdagavond bij de discussie over de nieuwe Wetering tijdens de online opiniërende raadsvergadering.
,,Een bestemming als hostel is totaal niet vóór en zeker niet dóór Loon, maar gaat regelrecht tegen de wil van inwoners in”, zei Marcel Geerts, inspreker namens bewoners van de Kloosterstraat.
Pand gezamenlijk kopen van gemeente
De buurt vreest alleen maar overlast en is tegen de verkoop van het kloostergebouw uit 1844 aan een projectontwikkelaar. Enkele direct omwonenden zouden volgens Geerts eventueel bereid zijn om het pand gezamenlijk te kopen van de gemeente.
Er is ook geen behoefte aan een goedkoop hotel of jeugdherberg, aldus B&B-eigenaar Mart Emmen. ,,We hebben al dertien groepsaccommodaties in Loon op Zand.”
Zoveel geld nu niet gepast
De vijf raadsfracties maken zich vooral zorgen over de hoge kosten – zeven miljoen euro – van het multifunctionele dorpshuis en de gerenoveerde sporthal. ,,Wij vinden het niet gepast om zoveel geld op dit moment te investeren in een nieuwe Wetering. Een lokaal gericht en meer betaalbare variant is ons doel”, betoogde Peter Flohr. Pro3 stelde voor om concept 2, dus zonder hostel, ook door te rekenen.
,,Hoe gaan we dit betalen? Het is tijd voor kostenbesparing”, meende VVD-leider Suzan Mandemakers. ,,Hoe verhouden deze plannen zich met de financiële positie van onze gemeente”, vroeg ook voorman Jos Groenendaal van GemeenteBelangen zich af.
Kijken naar alternatieven
Maar er moet wel iets gebeuren, want de Wetering verkeert in slechte staat en voldoet niet meer aan de eisen van de huidige tijd, benadrukte fractievoorzitter Bart van Drunen van Voor Loon. ,,Nut en noodzaak van de verbouwing zijn zeker aangetoond.” Volgens hem moet er naar goedkopere alternatieven gekeken worden, zodat de raad kan kiezen.
Ook het CDA worstelt met de grote investering én nog altijd met de status van de Wetering Plan Groep (WPG). Verder blijft de bezettingsgraad een punt van zorg, aldus Dana Pollaert.
Lastig verhaal door coronacrisis
Door de coronacrisis is de nieuwe Wetering een ‘lastig verhaal’ geworden, beaamde wethouder Jan Brekelmans (Voor Loon). ,,We gaan ook concept 2 doorrekenen, maar per saldo zal dat niet goedkoper worden”, waarschuwde hij alvast. ,,Overigens is het wel zo, dat de eerste lasten pas vanaf 2023 zichtbaar zullen worden, de komende twee jaar nog niet.”
Voor de bezetting van het gebouw straks zal opnieuw met toekomstige gebruikers worden gesproken. En ook met bewoners of er voldoende draagvlak is voor een hostel met 30 kamers en 100 bedden. ,,Uiteindelijk bepaalt de raad zelf wat het beste past bij de Loonse gemeenschap.”
Beheer door Loonse ondernemers
Inspreker Hein Verschure van culturele werk- en ontmoetingsplaats het Uilennest kwam nog met een verrassend idee. Aanleiding: het eenjarig contract met Heton voor de Wetering loopt 6 juli af.
,,Is het mogelijk dat enkele Loonse ondernemers in samenwerking met de gemeente bij wijze van proef een jaar lang beheer en exploitatie gaan voeren? Vanaf juli kan dan gestart kan worden met activiteiten, open terras en andere zaken waar inwoners bij ons naar vragen.”
Poll over oude klooster op Facebook
Nog tot 18 mei, de dag van de besluitvormende raadsvergadering, kunnen mensen hun mening geven over de bestemming van het voormalige klooster. Op de Facebookpagina zijn al bijna 400 stemmen uitgebracht in de poll met acht vragen.